1. Algemeen
Het was voor ons de tweede keer dat we al eiland-hoppend een aantal eilanden van de Cycladen bezochten. Het heeft altijd een beetje een risico een regio voor de tweede keer te bezoeken. Het frisse en verrassende van een eerste ontmoeting is niet goed te herhalen. Hoewel we (op Santorini na) andere eilanden bezochten dan de eerste keer ontbrak inderdaad een beetje de verrassing van het nieuwe. In de plaats daarvan kwam het genoegen van de herkenning: de ontoegankelijke ogende rotsklompen in de blauwe zee die toch vol van leven, geschiedenis en cultuur blijken te zijn. De keuze van de eilanden in deze tweede reeks was weer prima. En bij nadere beschouwing ervaar je elk eiland dan toch weer als anders en nieuw, met soms adembenemend mooie uitzichten en doorkijkjes, eigen historische wortels en bijzondere mensen Kortom, we hebben genoten van deze hernieuwde kennismaking met de Cycladen.
2. Organisatie en logistiek
De organisatie van onze reis was perfect, zelfs nog beter dan die van ons vorige bezoek. Alle toezeggingen werden volledig nagekomen, het vervoer van en naar de veerboten was altijd nauwkeurig op tijd en in de accommodaties werden we steeds verwacht en gastvrij ontvangen. De ene keer dat een veerboot bleek te zijn uitgevallen werden we daarvan goed op tijd op de hoogte gesteld, en voor we het wisten was er al vervangende passage op een ander schip geregeld. Alles bij elkaar: de logistiek was 100% betrouwbaar. “Eiland hoppen op maat” heeft zijn werk opnieuw uitstekend gedaan.
Een aantekening voor wat betreft het vervoer te water. Eén van de fijne ervaringen van ons eerste Cycladen-avontuur betrof de overtochten. De veerboten van toen waren allemaal relatief grote langzame schepen met open dekken. De tocht van eiland naar eiland duurde relatief lang. Vaak deden we een aantal eilandjes aan, met telkens het ritueel van afmeren, uitladen, inladen en vertrekken. Alles bij elkaar gaf het je het gevoel echt een zeereis te maken; een niet onbelangrijke bijdrage aan de “eiland-beleving”. Deze ervaring misten we dit keer. De veerboten waren nu snelle efficiënte schepen, van binnen ingericht als vliegtuigcabine met vaste zitplaatsen en zonder mogelijkheid buiten op dek de zeewind op te snuiven. De overtochten duurden minder dan een uur (met uitzondering van de reis van Serifos naar Athena). We reisden daardoor niet “van zee tot zee en van eiland tot eiland” zoals Sinbad de Zeeman het noemde. De meest aannemelijke verklaring die we voor het verschil tussen beide reizen konden bedenken was, dat op de thans gekozen route (anders dan op die van de vorige reis) alleen reders met deze snelle gesloten schepen opereerden. In elk geval hebben we in de havens op de eilanden nooit langzame veerboten gezien. Het zou ook kunnen zijn dat die langzame veerboten sinds onze vorige reis helemaal uit de vaart zijn genomen.
3. Accommodaties
Algemeen: alle accommodaties voldeden aan onze behoeften, zij het op sommige punten meer dan op andere. We realiseerden ons dat je niet alles tegelijk kunt hebben. Ons verblijf op Serifos bijvoorbeeld had volgens de taxichauffeur “het mooiste uitzicht van alle accommodaties op het eiland” (het was inderdaad adembenemend). Deze studio’s lagen echter hoog tegen een helling en twintig minuten lopen van de restaurants, hetgeen soms wat meer fysieke inspanning vergde dan waar we behoefte aan hadden. Alle accommodaties behalve die op Serifos hadden een wat ons betreft overbodig zwembad met ligbedden er om heen. De Niobe Studios op Serifos daarentegen lagen heel dicht bij een prima zandstrand dat heel geschikt was om te zwemmen. We besteden graag veel tijd in de haven en aan het water; het is voor ons een pre als de ligging van de accommodatie dat gemakkelijk maakt.
Alle accommodaties behalve die op Serifos hadden een meer dan uitstekend verzorgd ontbijt. De Niobe Studios leverden een sober ontbijt maar daar stond tegenover dat zijn kamers als enige een pantry bevatten met mogelijkheden om zelf voedsel te bereiden. De huishouding was in alle accommodaties heel goed verzorgd: schoon en gastvrij, met oog voor detail.
4. Santorini
We kenden Santorini al van ons eerdere bezoek. We werden bevestigd in onze herinnering aan een nogal luidruchtig, intensief commercieel uitgebaat eiland. De enige reden om er überhaupt opnieuw te zijn was het vliegveld dat een rechtstreekse verbinding met Schiphol heeft.

Hotel Sephyros in Kamari was uitstekend. Ruime kamer, ruim balkon, ruime goed geoutilleerde badkamer, prima ontbijt met bijzondere en ter plaatse klaar gemaakte gerechten.
Twee kanttekeningen:
We arriveerden met een vroeg vliegtuig, waren om tien uur in het hotel en moesten tot één uur wachten voor we een kamer konden betrekken. We hadden ons graag eerder geïnstalleerd en verkleed. Daar stond tegenover dat we de kamer zonder vergoeding mochten aanhouden tot het moment van vertrek, twee uur s middags.
De locatie van het hotel is niet optimaal: aan een lawaaierig kruispunt met weinig uitzicht.

5. Folegandros
Sierlijk klein eiland. Chora, waar we verbleven, is een vertederend plaatsje met knusse straatjes en pleintjes. Karavostasi met haar haven is bescheiden en pittoresk. We hebben goed gebruik gemaakt van het strand met goed zwemwater achter de heuvelrug bij de haven (tip van Andros!). De eerste dag gewandeld en met de bus naar Karavostasi, de tweede dag met een auto het eiland verkend en gezwommen op het strand van Agali.

Hotel Odysseus noemt zich met recht een “boutique hotel”: de afmetingen van kamer, badkamer en balkon waren aan de krappe kant. Wel goed geoutilleerd en prima verzorgd. Gelegen aan de rand van een ravijn bezit het een prachtig uitzicht over de diepte en daarachter de zee. Goede ontvangstruimten.
De locatie van het hotel is zeer geschikt, vijf minuten lopen van het schilderachtige centrum van Chora, met alle winkeltjes en horecagelegenheden dicht in de buurt.

6. Milos
Een zelfde soort hoefijzervormige krater als Santorini met interessante en leuke plaatsjes. Bezochten onder meer het mijnmuseum (heel informatief), Plaka, Tryptie (de catacomben en het Romeinse theater) en Pollonia. Zwemmen op het Palochiori strand. De langere afstanden met de auto.

Santa Maria Village (Adamas) is een wat zakelijker accommodatie dan Odysseus op Folegandros. Heerlijk ruime kamer met tegelvloer, ruime badkamer, klein balkon, sober maar doelmatig ingericht; goed bed. Uitstekend ontbijt op een ruim terras grenzend aan de serveerruimte.
De locatie van het hotel is wat minder. Het is vrij hoog gelegen op een afstand van bijna 2 km van het centrum en daardoor vergt lunch of diner een fikse fysieke inspanning. De relatief ongunstige ligging wordt niet gecompenseerd door een fraai uitzicht. Overigens hadden we een van de fijnste diner ervaringen van de reis in een restaurant (Oh Hamos), relatief dicht bij het hotel en nog verder verwijderd van het centrum, aan het Zephyria strand.
7. Sifnos
Op dit kleine eiland hebben we ons geheel verlaten op het openbaar vervoer. Met de bus naar Apollonia, vandaar te voet naar Castro (magnifiek!), en daar vandaan terug met de bus, om een voorbeeld te noemen. Overzichtelijk en pittoresk. Een aardig strand in Kamares zelf waar we enkele malen hebben gezwommen.
Hotel Nymfes is wat ons betreft de minste van de zeven accommodaties waarvan we gebruik hebben gemaakt. Kamer met weinig ruimte, gebrekkig meubilair en primitieve badkamer. Minimaal balkon met weinig uitzicht. Overigens best wel geschikt voor een verblijf van een paar nachtjes; het bed was goed en het ontbijt uitstekend.
Ook Hotel Nymfes ligt een stuk boven zeeniveau , met de al genoemde ongemakken van dien, maar in dit geval zijn die beperkt. Het strand is tien minuten lopen, het centrum (en de bushalte!) 20 minuten. Halverwege Nymfes en de haven ligt een hotel (Boulis geheten) met een eigen restaurant waar we een keer heel lekker hebben gegeten. Op het eerste gezicht leek ons dat een prima alternatief voor Nymfes, met als extra dat de tuin van het hotel rechtstreeks aan het strand grenst.
8. Serifos
Ook dit eiland alleen te voet en met het ov verkend. Onder meer met de bus naar Serifos-stad (ook weer zo’n magnifieke oude vesting) en wandelend terug. Veel gezwommen op het strand aan de voet van de klif waar het hotel tegen aan hangt.
Over Niobe Studios is in de inleiding al het een en ander gezegd. Van alle accommodaties het hoogst gelegen, met een ongekend mooi uitzicht als resultaat. Maar ook een half uur lopen naar het havenhoofd in Livadia. Mooie ruime kamer, goed bed, badkamer beetje primitief, heerlijk ruim privé terras om het uitzicht nog beter te genieten. Geen zwembad, wat primitieve ontbijtruimte met sober ontbijt.
Achteraf zou een auto behulpzaam zijn geweest, om meer van het eiland nog te zien maar ook om de afstand hotel – centrum Livadia te overbruggen.

9. Athene
Het was ons eerste bezoek aan Athene. De extra dag daar, ingebouwd als reserve voor het geval de veerboot van Serifos het zou laten afweten, hebben we goed gebruikt: we bezochten de Akropolis (Parthenon, hellingen Akropolis) en het nieuwe Akropolis museum (zeer de moeite waard). Veel gewandeld in Plaka. Alles bijeen een heel mooie aanvulling op onze reis.
Het hotel Amazon Best Western was prima gekozen, gelegen als het is aan de rand van Plaka en op loopafstand van de meeste grote monumenten. De kamer was relatief klein, maar zeer comfortabel. Verrassend dat een hotelkamer van die kwaliteit in het centrum van een grote stad te verkrijgen is voor een betaalbare prijs.
10. Conclusies
Onze tweede Cycladenreis was zeer geslaagd; we hebben er van genoten. De hiervoor genoteerde kanttekeningen zijn hier en daar licht kritisch, maar dat is alleen maar in de hoop dat de reisorganisator er zijn voordeel mee kan doen.
Wat ons zelf betreft: het is niet uitgesloten dat we nog eens opnieuw langs eilanden in de Cycladen willen hoppen. We zullen in dat geval wat gedetailleerder dan tot nu toe onze wensen kenbaar maken. We zijn inmiddels op een leeftijd (70 en 68) waarop men niet meer onbekommerd hellingen op huppelt en fikse afstanden te voet aflegt. Achteraf waren we blij dat de ligging van de meeste accommodaties ons tot heel wat lichaamsbeweging heeft gebracht, maar in de toekomst zou dat best wat minder mogen. Verder zouden we onze hang naar de “eiland-beleving” nog wat meer benadrukken.

Vraag ook een offerte aan voor de 15-daagse reis Athene - Sifnos - Milos - Folegandros - Santorini

Offerte aanvragen Lees meer over deze reis